Er is maar één iets wat een droom onmogelijk maakt, de angst om te falen

Wat is Faalangst?

Bijna iedereen heeft er weleens last van denken dat je iets niet kan of dat je niet goed genoeg bent. Echter als dat bij iedere toets die je moet maken of elke keer als je iets in een groep wilt zeggen gebeurt spreek je van faalangst.

Faalangst zorgt ervoor dat je blokkeert op momenten die voor jou belangrijk zijn. Faalangst komt heel vaak voor op momenten waarop je moet presteren bij bijvoorbeeld het maken van citotoetsen op school of bij schoolexamens maar kan ook optreden in sociale relaties.
Welke soorten Faalangst


Je hebt verschillende soorten faalangst

Bij jongeren en kinderen is er meestal sprake van :
- Cognitieve faalangst, angst voor toetsen, examens, schoolse taken of een spreekbeurt. Je hebt dan vaak vooraf al negatieve gedachten, je bent bang of je wel goed genoeg presteert of je het wel kan. Je bent bang om te falen en een slecht cijfer te halen. De angst en de negatieve gedachten blokkeren je helder te denken.
- Sociale faalangst, spreekangst voor een groep bijvoorbeeld bij een spreekbeurt of bang iets te vragen in de klas als je iets niet begrijpt.
Of je bent bang om op iemand af te gaan die je leuk of aardig vindt, bang om afgewezen te worden Als je hier last van hebt kan het zijn dat je bijvoorbeeld gaat blozen zweten of stotteren. Of dat het zo erg is dat je de situaties helemaal uit de weg gaat.
Wanneer Faalangstbegeleiding

Voor jongeren en kinderen die last hebben van faalangst en hierdoor blokkeren en niet kunnen laten zien wat ze werkelijk kunnen of kunnen doen wat ze graag zouden willen.

Het vervelende aan faalangst is dat je door faalangst niet meer goed in staat bent helder na te denken: je denkvermogen blokkeert, waardoor je vaak niet goed of veel slechter presteert dan je zou kunnen. Dit zorgt ervoor dat de resultaten uitblijven of sterk tegenvallen. Als iets een keertje niet lukt is het niet erg maar naarmate het vaker voorkomt wordt ook de faalangst groter waardoor het steeds moeilijker wordt om dat te doen waar je angst voor hebt.Wat gaan we doen

Bij de faalangstbegeleiding is het doel om te werken aan een positief zelfbeeld en het vergroten van het zelfvertrouwen. Tijdens de begeleiding wordt aandacht gegeven aan positieve- en negatieve ofwel belemmerende gedachten.

We gaan werken aan:

Het vergroten van het vertrouwen in jezelf
Het verminderen van negatieve gedachten
Het vermeerderen van positieve gedachten
Het verbeteren van je concentratie
Het leren stoppen met piekeren
Het leren ontspannen van je lichaam door ademhalings-
en ontspanningsoefeningen en het leren luisteren naar je lichaam.Wat gebeurt er bij Faalangst

Als je last hebt van faalangst krijg je vaak ook allerlei lichamelijke reacties. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling wordt oppervlakkiger en je kunt ook gaan hyperventileren. Je krijgt vaak klamme of koude handen en je begint te blozen, te trillen en/of te transpireren. Andere lichamelijke verschijnselen kunnen optreden zijn maag- of buikpijn, Als je last hebt van faalangst presteer je minder dan je eigenlijk kunt. Zodra de situatie of toets examen voorbij is verdwijnen vaak de lichamelijke verschijnselen en ook de angst tot de volgende situatie optreedt.

Het belangrijkste en vaak vervelendste is echter dat je door faalangst niet meer goed in je vel zit, je angstig voelt en niet meer in staat bent helder na te denken.